Megrendelés
Parlamenti Szemle

Fizessen elő a Parlamenti Szemlére!

Előfizetés

Szerkesztői előszó (PSz, 2017/1., 4. o.)

A Parlamenti Szemle 2017-ben is sokszínű tartalommal jelentkezik. Az elméleti kutatások legfrissebb eredményei mellett aktuális eseményekre is talál reakciót az olvasó.

A Szerkesztőség szélesíteni kívánja a szerzők körét a fiatal generációban. E számunkban három különböző tudományterületet képviselő doktorandusz egy-egy írása olvasható (politológia, jogtudomány, közigazgatás-tudomány). M. Balázs Ágnes a gyermekek után járó választójog kérdését járja körül, Sebők Noémi Oroszország és az Emberi Jogok Európai Bírósága kapcsolatát, Melles Marcell pedig a szlovák parlamenti fegyelmi jog legújabb változásait mutatja be.

A Tanulmány rovatban Szente Zoltán tanulmányában a korai rendi gyűléseket, Szentpéteri Nagy Richard az állam- és kormányformák fogalmi kérdéseit elemzi. Örömmel mutatjuk be Kitekintés rovatunkat, amely ismét gazdagabb lett: minden égtáj felé elkalauzolja az Olvasót. A már említett két doktorandusz-tanulmány mellett Tamás Csaba Gergely a japán alkotmány és parlament aktuális kérdéseivel, Horváth László a tavalyi év nyugat-balkáni választásaival foglalkozik. Utóbbi témához kapcsolódik az Országgyűlés Hivatalának nyugat-balkáni tanácsadó tevékenységét bemutató írás e programok vezetőjének, Horváth Zoltánnak a tollából a Praxis rovatban.

A Fórum rovatban az olvasó ismét megtalálja az Országgyűlés Hivatalának Házszabályon túl című előadássorozata legutóbbi alkalmainak összefoglalóját. Emellett lapunk szakmai partnerének, a Parlamenti Kutatások Központjának két rendezvényéről közlünk beszámolót: 2016 októberében a Nyugat-Balkán parlamentjeiről szóló kötet országházi bemutatójára, decemberben pedig a PKK győri tudományos tanácskozására kerül sor. A Visszatekintés rovatban folytatjuk Szászy-Schwarz Gusztáv előző számban elkezdett Az obstrukció jogtana című írását. A Recenzió rovatban ezúttal két angol nyelvű könyv bemutatása szerepel.

A teljes tartalom megtekintéséhez jogosultság szükséges.

A Jogkódex-előfizetéséhez tartozó felhasználónévvel és jelszóval is be tud jelentkezni.

Az ORAC Kiadó előfizetéses folyóiratainak „valós idejű” (a nyomtatott lapszámok megjelenésével egyidejű) eléréséhez kérjen ajánlatot a Szakcikk Adatbázis Plusz-ra!

Visszaugrás

Ugrás az oldal tetejére