Megrendelés
Parlamenti Szemle

Fizessen elő a Parlamenti Szemlére!

Előfizetés

Előszó (PSz, 2019/1., 4. o.)

Negyedik évfolyamunk nyitószámának tanulmányai között az Olvasó elsőként Stumpf István egyetemi tanár, alkotmánybíró írásával találkozhat, amely az Országgyűlés és Alkotmánybíróság elmúlt közel egy évtizedes kapcsolatát elemezi. Ezt a visszatekintést-számvetést követi Cabrera, Alvaro, az Országgyűlés Hivatalának munkatársa áttekintése a parlamenti hatásvizsgálatokról, amely inkább előre tekintés, hiszen több országban ennek gyakorlata nem alakult még ki. Végül Melles Marcell dogmatikai fejtegetését olvashatjuk arról, hogy hol húzódnak a választási és közigazgatási eljárás fogalmi határai.

Kitekintés rovatunkban ezúttal fejlődő demokráciák választási gyakorlatát vizsgáljuk: Bosznia-Hercegovina (Horváth László) és Nigéria (Vörös Zoltán) szerepel a terítéken. Mindkét szerző szembesíti az olvasót a formális, vagy szimulált demokrácia jelenségével, amikor a jogállami kereteket más hatalmi szempontok (etnokrácia, autoriter rezsimek) felülírják.

A Praxisból a magyar Országgyűlési Könyvtár történetét ismerhetjük meg Redl Károly, a könyvtár igazgatóhelyettese segítségével. Visszatekintés rovatunk ezúttal Molnár Kálmán Parlamenti illem című írását közli újra. Schweitzer Gábor jóvoltából a szerző életútjába is betekinthetünk.

A teljes tartalom megtekintéséhez jogosultság szükséges.

A Jogkódex-előfizetéséhez tartozó felhasználónévvel és jelszóval is be tud jelentkezni.

Az ORAC Kiadó előfizetéses folyóiratainak „valós idejű” (a nyomtatott lapszámok megjelenésével egyidejű) eléréséhez kérjen ajánlatot a Szakcikk Adatbázis Plusz-ra!

Visszaugrás

Ugrás az oldal tetejére