Megrendelés
Európai Jog

Fizessen elő az Európai Jogra!

Előfizetés

Dr. Lukács Józsefné: A Választottbíróság 2013. évi tevékenységéről (EJ, 2014/2., 36-38. o.)

1. Ügyforgalom

A Választottbíróság tevékenységében hosszabb, kiegyensúlyozott időszak után 2013-ban visszaesés mutatkozott az ügyek számában. Ez a tendencia valószínűleg az elhúzódó gazdasági válság és a jogszabályi változások együttes következménye. A Választottbíróság tevékenysége alapján is igaznak mutatkozik az a tudományos állítás, hogy a válság kezdetén megnő a peres ügyek száma, a válság elhúzódása azonban a bíróságok tevékenységében is visszaesést eredményez.

Az ügyek szektorális megoszlásában a gazdasági életben történt elmozdulásoknak megfelelő változás tapasztalható. Évek óta csökken az építésügyi beruházásokkal kapcsolatos jogviták aránya, és ez a csökkenés a jövőben nyilvánvalóan folytatódni fog. Évek óta jelentős a bérleti szerződésekből eredő követelések száma (többnyire üzlethelyiségek bérlőinek bérleti díjtartozásai miatt), illetve az ingatlanközvetítéssel kapcsolatos perek száma. Még mindig magas az aránya a terménykereskedők és termelők közötti, illetve a gépjármű-kereskedelemhez kapcsolódó kölcsön- és lízingügyletekből fakadó pereknek.

20092010201120122013
Beérkezett ügyek száma288269335236177
Befejezett ügyek száma286261306299216
Eljárások átlagos hossza11 hónap12 hónap10 hónap10 hónap11 hónap

Míg a korábbi években - dacára a gazdasági válságnak - a követelések nagyságának növekedését lehetett tapasztalni, 2013-ban a peresített követelések összege tovább csökkent. Visszarendeződést lehetett tapasztalni a pertárgyérték szerinti megoszlásban is. A beérkezett perek felét az ötmillió forint alatti követelések tették ki, és hosszú évek óta először nem volt milliárdos követelés.

- 36/37 -

A peres felek szerinti megoszlásban a korábbi éveknek megfelelő arányokat lehet látni. A 2013-ban beérkezett perekben az 2012. évi ügyekhez képest valamivel csökkent a nemzetközi és vidéki ügyfelek közötti, és nőtt a budapesti székhelyű vállalkozások közötti perek aránya. Az ügyfelek több mint 60%-a budapesti székhelyű, míg a cégek 6%-a külföldi székhelyű volt, a következő országokból: Ausztria, Belgium, Ciprus, Hollandia, Franciaország, Horvátország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Románia, Seychelles szigetek, Szerbia, Szlovákia, USA, Ukrajna.

A teljes tartalom megtekintéséhez jogosultság szükséges.

A Jogkódex-előfizetéséhez tartozó felhasználónévvel és jelszóval is be tud jelentkezni.

Az ORAC Kiadó előfizetéses folyóiratainak „valós idejű” (a nyomtatott lapszámok megjelenésével egyidejű) eléréséhez kérjen ajánlatot a Szakcikk Adatbázis Plusz-ra!

Tartalomjegyzék

Visszaugrás

Ugrás az oldal tetejére